Tannbehandling

Har du tatt en god titt inn i munnen til din hund eller katt i det siste? Hvor skal vi sette grensen for hva som er godtatt som ‘god nok’ tannhelse hos våre firbente venner? Hvis målet er friskt tannkjøtt, god ånde og frihet fra smerte, så bør vi behandle dyrene våre like godt som vi tar vare på våre egne tenner. Det meste av det vi vet om tannkjøttbetennelse på mennesker er basert på undersøkelser hos hund, som utvikler denne sykdommen på samme måte som mennesker, men fem ganger raskere!

Alle hunder og katter får tannsten, men noen mer enn andre. Daglig dannes det et tynt lag av bakterier på tennene, kalt plakk, som gir opphav til tannkjøttbetennelse der denne kommer i kontakt med tannkjøttet. Over tid omdannes dette laget til tannsten, som er lett å se som et brunt lag. Vi anbefaler at alle dyreeiere sjekker munnhulen til kjæledyrene sine regelmessig. Finner du mye tannsten, eller tannkjøttet ser veldig rødt ut, bør du få tennene renset under bedøvelse.

Tannverk på grunn av tannrotbetennelse er heller ikke en uvanlig tilstand. Man ser dette på tenner som har knekt, ved mindre emaljeskader, eller tenner med tannkjøttlommer. Symptomene på dette kan være diffuse og vanskelig å oppdage: alt ifra fravær av matlyst eller tydelige hevelser i ansikt eller kjeve, til et dyr som spiser og fungerer godt, men er litt mindre spretten og glad enn den ellers hadde vært, fordi den har vondt i en tann. Over tid kan spredning av bakterier fra den infiserte roten gi infeksjoner andre steder i kroppen, som hjerteklaffer, nyrer, og lever. Røntgenundersøkelse med et tannrøntgenapparat er ofte den eneste måten å oppdage en tannrotbetennelse.

Gjenværende melketenner (‘retente melketenner’) er en ofte stilt diagnose og sees hyppigst rundt seks måneders alder på mindre hunderaser, men kan forekomme tidligere også. Melketennene detter ikke ut som de skal når de permanente tennene kommer frem, og kommer dermed i veien for en normal plassering – og sitter ved siden av – den permanente tannen i munnhulen. Trekker man melketannen på et tidlig tidspunkt, vil tannen likevel kunne legge seg i en god stilling, og man unngår opphopning av matrester mellom de to tennene.

De opplagte fordelene med friske tenner er god ånde, gladere dyr og forlenget levealder. Hos oss tar vi tannhelse på alvor og vil gjerne at alle våre pasienter har friskt tannkjøtt og gode tenner. Vi tilbyr tannrens under narkose, tannrøntgen, råd om tannstell, og tanntrekk når dette er nødvendig.